PARANORMALZáhadné bytosti

Vlkodlaci

Každý z nás ví a hlavně si dokáže představit vlkodlaka. Člověk, měnící se za úplňku ve vlkodlaka. Nebezpečný tvor, plížící se tmou a shánějící svoji kořist. Nebezpečný člověk, který po proměně ztrácí svoji lidskost tzn. emoce, výčitky, štěstí… Žene ho ku předu jen vlčí pud.

Legendy říkají, že se vlkodlak může zrodit několika způsoby. Nejznámější legendou je ta, že ho kousne jiný vlkodlak nebo přijde do kontaktu s jeho krví, či slinami. Jiné legendy o zrodu vlkodlaka jsou však méně známé. , Zajímavé je, že vlkodlakem se může stát ten člověk, který se narodí nohama dopředu. Prokletí však může postihnout i sedmého syna stejných rodičů narozeného v mužské linii potomků nepřerušenou ani jedinou dcerou. Tato varianta je trochu složitější na zorientování. Z člověka se vlkodlak může stát i po smrti, a to v tom případě, když přes jeho hrob proběhne kočka nebo kohout. Mrtvý člověk tak vstává z hrobu, a mění se na vlka.

Vlkodlak je sice jen pověst nebo báj, ale každá pověst nebo pověra, jak chcete, je založená alespoň na zrnku pravdy. Možná se nejedná ani o zrníčka pravdy jako o celý příběh, protože se skutečně dochováno několik příběhů, kdy se jednalo o setkání s vlkodlakem.

Prvním příběhem je ten, který se začal odehrávat v roce 1564 v Německu v městečku Bedburg u Kolína nad Rýnem. Právě v tomto roce začali obyvatelé nacházet roztrhaná hospodářská zvířata, ale nikdo nevěřil, že to způsobili vlci. S nimi měli obyvatelé bohaté zkušenosti. Navíc za nějaký čas se začaly ztrácet děti a zmizelo také několik mladých žen. Některá svědectví dokonce jasně tvrdila, že velká šelma, která vše způsobila, měla chodit i na zadních nohách. Rozběhlo se pátrání, které nakonec trvalo 25 let. A na konci dlouhého pátrání obyvatele Bedburgu čekal šok. Roku 1589 se konečně podařilo chytit vlkodlaka. Všichni očekávali obrovskou šelmu, místo ní však lovečtí psi dopadli farmáře Petra Stumppa, který v ruce držel pás z vlčí kůže. Co je na tom nezvyklého? Jedna z legend totiž říká, že ten, kdo se chce dobrovolně stát vlkodlakem, musí získat silnou mast, kterou použije v kombinaci s vlčí kůží. Speciální rituál pak zajistí, že se člověk stane vlkodlakem. Peter Stumpp se při vyšetřování přiznal, že zabil mnoho zvířat a celkově šestnáct lidí. Velice detailně popsal, jak zvířata i lidi zabíjel, jedl jejich maso a ještě teplé vnitřnosti. Nijak se nebránil tvrzení, že ovládal černou magii a byl ve spojení s ďáblem. Dokonce se k ovládání černé magie přiznal. V roce 1590 byl Stumpp popraven.

Jistě, příběhů o těchto lidech je daleko více. Jeden z nich je zajímavý právě tím, že očití svědkové dokonce dosvědčili přeměnu muže ve vlkodlaka. Jedná se o chovance kláštera, který pro své hrůzné činy a doznání k vlčímu řádění byl uschován před veřejností. Soud prohlásil muže za blázna a dali ho doživotně zavřít do kláštera v Bordeaux. A právě z kláštera se zachovalo svědectví, které mluvilo o tom, že se chovancovi zuby po nějakém čase přetvořili na chrup vlka, z jeho rukou se staly tlapy s drápy namísto nehtů a oči měl zapadlé hluboko do obličeje.

Oba příběhy mluví pro a proti. Jistě, je možné, že se člověk může změnit ve vlkodlaka, ale zrovna tak se vše může vysvětlit dnešní vědou, kterou lidé v tehdejší době neznali. Pokud se podíváme na případy z vědeckého hlediska, jednalo se nejspíše o osoby narušené, nevyrovnané a trpící nemocí zvanou klinická lykantropie. Pokud se na příběhy ale podíváme z mýtického hlediska a z hlediska záhad, legend a dalších, je možné, že oba nešťastníci se dostali do bludného kruhu hladu po krvi. Je jen na Vás, k jakému vysvětlení se přikloníte.

google.com
google.com
google.com
google.com

Related Articles

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button